Μάχη με τις φλόγες έδιναν από τις πρώτες απογευματινές ώρες (13-12-2010) έως τις 9.30 μ.μ. οι πυροσβεστικές δυνάμεις του νομού Σερρών, παρά τη βαρυχειμωνιά, για να σώσουν την ιστορική βυζαντινή Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου.
Στις φλόγες η δεξιά πτέρυγα της Μονής, ενώ ο τρούλος της παλιάς βιβλιοθήκης γλίτωσε την τελευταία στιγμή
Η φωτιά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, προκλήθηκε από σόμπα και εξαπλώθηκε γρήγορα.
Στο βυζαντινό μοναστήρι, του 13ου αιώνα, έφτασε δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νομού Σερρών (9 οχήματα με 22 πυροσβέστες). Δυνάμεις έφτασαν και από τις γύρω περιοχές παρά την πυκνή χιονόπτωση και την ομίχλη.
Η μονή χτίστηκε το 1270 από τον Ιωαννίκιο Α' και αποτελεί μνημείο της βυζαντινής τέχνης. Βρίσκεται 10 χλμ. βορειοανατολικά των Σερρών. Το 1300 ο ανιψιός του Ιωαννίκιου, Ιωακείμ, έχτισε τον καθολικό ναό, την τράπεζα των μοναχών και ψηλά τείχη γύρω της.
Το 1345 οι Σέρβοι του Στέφανου Ντούσαν, κατέστρεψαν μεγάλο μέρος αυτής. Το 1371, λίγο πριν από την οριστική κατάληψη των Σερρών από τους Τούρκους, οι μοναχοί έπεισαν τον Σουλτάνο Μουράτ Α' να απαλλάξει τη μονή από την πληρωμή έγγειου φόρου.
Από το 1457-1462 μόνασε εκεί μέχρι το θάνατό του ο πρώτος Πατριάρχης μετά την Αλωση της Κωνσταντινούπολης και λόγιος Γεννάδιος Σχολάριος.
Το 1917 η βιβλιοθήκη της μονής λεηλατήθηκε από τους Βούλγαρους, που έστειλαν στη χώρα τους: 24 Ευαγγέλια, 200 σπάνια χειρόγραφα, 1.500 παλιά βιβλία και πολλά πολύτιμα ιερά αντικείμενα.
Οι βυζαντινές τοιχογραφίες είναι του 1630. Το τέμπλο της από καρυδιά είναι μεταγενέστερο και χρονολογείται από το 1804. Από το 1986 εγκαταστάθηκε στη μονή γυναικεία αδελφότητα περίπου 35 Ελληνίδων και αλλοδαπών μοναχών (από Ασία, Αμερική και Γερμανία).
Τα τελευταία χρόνια τη μονή είχε μετεξελιχθεί σε Κέντρο μελέτης Βυζαντινού Πολιτισμού και Χειρογράφων που εποπτεύει η 12η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας.
Μ.ΠΙΝΗ