Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Κινέζικη Πρωτοχρονιά - 13 Φεβρουαρίου 2010

Το έτος της Yang Τίγρης του Σίδερου!

Αναρτήθηκε από I-DIADROMI on Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010

农历新年。铁老虎杨年!

 Η Κίνα γιορτάζει τον ερχομό του έτους της τίγρης. Είναι τόσο σημαντική γιορτή, που διαρκεί δεκαπέντε ολόκληρες ημέρες!
 Μπορεί για τον δυτικό κόσμο το έτος 2010 να ξεκίνησε την πρώτη Ιανουαρίου, για την Κίνα όμως και τις γειτονικές χώρες η Πρωτοχρονιά ήρθε και η Κίνα μπήκε στη χρονιά της τίγρης τηρώντας την παράδοση που την θέλει να χρησιμοποιεί το δικό της ημερολόγιο για τον υπολογισμό των γιορτινών ημερών. Με βάση αυτό το ημερολόγιο το 2010 στην Κίνα είναι το έτος 4707.
 Η πρωτοχρονιά είναι η μεγαλύτερη γιορτή στην Κίνα και γιορτάζεται για δεκαπέντε ημέρες, από την πρώτη του νέου έτους μέχρι και την ημέρα των φαναριών. Το ανοιξιάτικο φεστιβάλ όπως ονομάζεται το σύνολο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του νέου έτους αποτελεί μία παράδοση που έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Κίνας προς τους γείτονές της. Έτσι η Ταΐβάν, η Κορέα, η Μογγολία, το Νεπάλ, το Μπουτάν, το Βιετνάμ αλλά και η Ιαπωνία (αν και άτυπα πλέον) ακολουθούν την κινέζικη Πρωτοχρονιά . Το ίδιο συμβαίνει και σε χώρες όπου η κινέζικη ομογένεια είναι σημαντική, όπως στις ΗΠΑ,στον Καναδά και στην Ευρώπη, όπου οι εκδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις είναι αντίστοιχες αυτών του επίσημου κράτους.

Κινεζικό ημερολόγιο. 中国日历。
  Η διαφορετική ημερομηνία τις κινεζικής Πρωτοχρονιάς σε σχέση με την πρώτη Ιανουαρίου προέρχεται από το ημερολόγιο βάσει του οποίου υπολογίζεται. Μπορεί στην Κίνα το Γρηγοριανό ημερολόγιο να χρησιμοποιείται από το κράτος ήδη από το 1912 και εκτενώς από τον κόσμο από το 1929, όμως ο υπολογισμός των ημερομηνιών των εορτών συνεχίζει να γίνεται με το κινεζικό ημερολόγιο.
 Τα ηλιο-σεληνιακά ημερολόγια μετρούν τον χρόνο τον προσδιορισμό του έτους και των εποχών όπως και το Γρηγοριανό .Ένα ηλιο-σεληνιακό ημερολόγιο, όπως το Κινεζικό λαμβάνει υπόψη του τις εποχές, όπως αυτές καθορίζονται από τις δύο ισημερίες (άνοιξη,φθινόπωρο) και τα δύο ηλιοστάσια (χειμώνας, καλοκαίρι). Ανάμεσα σε αυτά τα διαστήματα ο χρόνος μετριέται με τις φάσεις της σελήνης, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και ο αστερισμός στον οποίο εμφανίζεται η πανσέληνος.

Εξηκονταετής κύκλος
  Κάθε νέο κινεζικό έτος όμως εκτός από διαφορετική Πρωτοχρονιά έχει και διαφορετική ονομασία. Αν και πιο γνωστά είναι τα δώδεκα ζώα που δίνουν το όνομά τους σε κάθε έτος, ο πλήρης κύκλος διαρκεί εξήντα χρόνια, μετά τα οποία τα ονόματα επαναλαμβάνονται. Τα δώδεκα αυτά ζώα είναι: Ο Αρουραίος, το Βόδι, η Τίγρης, ο Λαγός, ο Δράκος, το Φίδι, το Άλογο, το Αρνί, ο Πίθηκος, ο Πετεινός, ο Σκύλος και ο Χοίρος. Κάθε έτος ταυτίζεται με ένα από αυτά τα ζώα με την παραπάνω σειρά ενώ συνδυάζεται με ένα από τα πέντε στοιχεία της φύσης: Το ξύλο τη Φωτιά, τη Γη, το Σίδερο και το Νερό. Το κάθε στοιχείο διαρκεί δύο χρόνια. Τον πρώτο χρόνο έχει τον προσδιορισμό Yang και τον δεύτερο Yin. Έτσι η κινεζική χρονιά που φεύγει ήταν το έτος του Yin Βοδιού της Γης, ενώ το 2010 είναι το έτος της Yang

Tίγρης του Σίδερου. 底格里斯河铁。
  Οι εξηκονταετείς κύκλοι χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Κίνα αντί για συνεχόμενη μέτρηση των ετών. Έτσι από την ηγεμονία του ενός αυτοκράτορα μέχρι του άλλου δε μετρούνταν χρόνια αλλά κύκλοι που ξεκινούσαν εκ νέου με κάθε ενθρόνιση.

Μύθοι της Πρωτοχρονιάς. 神话的新年
  Όπως και στην Ελλάδα έτσι και στην Κίνα ο ερχομός του νέου έτους συνδέεται με μύθους που δίνουν βάση για την δημιουργία παραδόσεων και εθίμων. Αντίστοιχα με τους καλικάντζαρους, στην Κίνα πιστεύεται πως το μυθικό τέρας Nian, που μεταφράζεται σε "Έτος", ανεβαίνει τη μέρα της Πρωτοχρονιάς για να φάει. Οι άνθρωποι αφήνουν στην πόρτα του σπιτιού τους φαγητά για να χορτάσει και να μην ενοχλήσει τα χωράφια, τα ζώα ή τους ίδιους. Ο μύθος λέει πως το τέρας κάποτε φοβήθηκε ένα μικρό παιδί που φορούσε κόκκινα ρούχα. Για αυτό την Πρωτοχρονιά οι άνθρωποι κρεμούν κόκκινα φαναράκια και κόκκινες υφασμάτινες επιγραφές σε πόρτες και παράθυρα, ενώ δίνουν δώρα στα παιδιά για να τα ευχαριστήσουν.
 Τα πυροτεχνήματα, οι κροτίδες και τα βεγγαλικά είναι έθιμα που ξεκίνησαν σαν μέσα εκφοβισμού του Nian ώστε να μείνει μακριά τους. Ο χορός του δράκου ή του λιονταριού με δυνατή μουσική, βροντές και φωνές γίνεται εθιμικά για τον ίδιο λόγο. Το τέρας Nian έχει συνδεθεί μέσα από την παράδοση με την κακοτυχία και έτσι κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων για το νέο έτος διάφορες παραδόσεις τηρούνται για να φέρουν καλή τύχη στους ανθρώπους.

Παραδόσεις. 传统
  Η έλευση του νέου έτους στην Κίνα συνδέεται με οικογενειακές συγκεντρώσεις και επισκέψεις στους συγγενείς. Το παραδοσιακό δείπνο της παραμονής Πρωτοχρονιάς αποτελεί την ετήσια συνεύρεση των μελών μιας οικογένειας που πολλές φορές ταξιδεύουν μέρες πριν από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη για να μην το χάσουν. Η αλλαγή του χρόνου είναι αφορμή για νέα ρούχα και παπούτσια, ενώ το κόκκινο χρώμα έχει την τιμητική του. Οι μεγαλύτεροι και οι παντρεμένοι δίνουν δώρα στα παιδιά την Πρωτοχρονιά, ενώ ανταλλάσσουν και δώρα μεταξύ τους με κόκκινα φακελάκια που συνήθως περιέχουν χρήματα.

Έθιμα. 传统
  Τα έθιμα της κινεζικής Πρωτοχρονιάς ξεκινούν από τρεις πηγές. Πρώτα η θρησκευτική παράδοση, μετά η λαϊκή σοφία και οι μύθοι και τέλος η ιδιαιτερότητα της γλώσσας. Ειδικά από το τρίτο αυτό πολιτισμικό χαρακτηριστικό της Κίνας αντλούν τα έθιμα που έχουν να κάνουν με τα Πρωτοχρονιάτικα φαγητά. Φαγητά με ονόματα ομόηχα λέξεων που παραπέμπουν σε καλή τύχη, πλούτο, αφθονία, υγεία, μακροζωία και ευτυχία, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο γιορτινό τραπέζι. Το ίδιο και ο τρόπος παρασκευής τους, η φύλαξης και κατανάλωσής τους.

Πριν την Παραμονή. 除夕前
  Ο καθαρισμός και στολισμός των σπιτιών γίνεται όχι μόνο για να υποδεχθούν τους συγγενείς, αλλά και για εθιμικούς λόγους. Το σκούπισμα διώχνει την κακοτυχία που μαζεύτηκε τον περασμένο χρόνο στο σπίτι, ενώ για τον ίδιο λόγο σκούπες και φαράσια κρύβονται την Πρωτοχρονιά για να μη διώξουν την καλή τύχη που φέρει το νέο έτος.  Ένα φρέσκο χέρι κόκκινη μπογιά είναι ο καλύτερος τρόπος να ετοιμαστούν τα σπίτια πριν την Πρωτοχρονιά, ενώ οι πιστοί βουδιστές και ταοϊστές βάζουν νέα λουλούδια και δωρεές στα αγάλματα τους και καίνε τα παλιά μια εβδομάδα πριν αλλάξει ο χρόνος. Κόκκινες επιγραφές με γνωμικά στολίζουν τους τοίχους, τις πόρτες και τα παράθυρα, ενώ οι προσωπικές ετοιμασίες περιλαμβάνουν ψώνια για νέα ρούχα αλλά και ένα νέο κούρεμα για την υποδοχή του νέου έτους με ένα νέο πρόσωπο.
 Αντίστοιχα με τα ελληνικά κάλαντα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι Κινέζοι χτυπούν τύμπανα, κάνουν θόρυβο και κρατούν δράκους και λιοντάρια για να διώξουν το κακό!
 Η βραδιά της παραμονής της Πρωτοχρονιάς βρίσκει τις οικογένειες μαζεμένες για δείπνο με κύριο πιάτο ψάρι. Στο βορά μετά το φαγητό φτιάχνουν ντάμπλινγκ, μικρά πουγκάκια από ζύμη το σχήμα των οποίων μοιάζει με βάρη ζυγαριάς που ταυτίζονται με τον πλούτο και την καλή τύχη. Τρώγονται τα μεσάνυχτα πριν και μετά την αλλαγή του χρόνου. Στο νότο το έθιμο περιλαμβάνει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα Niangao, το όνομα της οποίας σημαίνει "καλή χρονιά". Η πίτα κόβεται μετά το δείπνο ονομαστικά όπως η βασιλόπιτα και κομμάτια της στέλνονται στα μέλη της οικογένειας, τους συγγενείς και τους φίλους που δεν είναι παρόντες, τις ερχόμενες μέρες. Τα μεσάνυχτα της παραμονής οι Κινέζοι συμμετέχουν σε ρεβεγιόν ή πάρτι και μετρούν αντίστροφα για την αλλαγή του έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: