Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

ο Βασίλης, ο Γιάννης και η Άννα

 Τρία παιδιά έχουν μαζί 30 μπάλες. Αν ο Βασίλης δώσει 5 μπάλες στον Γιάννη, ο Γιάννης δώσει 4 μπάλες στην Άννα και η Άννα δώσει 2 στον Βασίλη, τότε τα παιδιά θα έχουν ίσο αριθμό από μπάλες. Πόσες μπάλες έχει αρχικά η Άννα;


 A)  8        B)  9       Γ)  11        Δ)  12       E)   13

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Μια χώρα μέσα στη σκόνη

Επικίνδυνη για την υγεία η αφρικανική σκόνη, που εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά

 Σοβαρούς κινδύνούς για το αναπνευστικό σύστημα κρύβει η αφρικανική σκόνη που εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας. οι συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα αυξάνονται σημαντικά, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα ανώτατα όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. «το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο την άνοιξη, όταν φυσούν νότιοι άνεμοι και η Σαχάρα υπερθερμαίνεται», εξηγεί ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Κάλλος.

Mικροσωματίδια
 Έρευνα του τμήματος Φυσικής έδειξε ότι η μέση ετήσια συμβολή της σκόνης στις συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων PM10 ξεπερνά το 20% στις πόλεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχει φτάσει και το 60%. Το φαινόμενο γίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό στα αστικά κέντρα, όπου η ατμόσφαιρα είναι ήδη βεβαρημένη από την ανθρώπινη δραστηριότητα. «Πρόκειται ουσιαστικά για χώμα που περιέχει ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, οργανικές και ανόργανες ουσίες, μέταλλα κ.ά.», σημειώνει ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών Μιχάλης Πετράκης. τα μικροσωματίδια, όταν εισπνέονται, «κολλούν» στους πνεύμονες και μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και μόνιμες βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα. «Η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη όταν δεν έχει βρέξει και η σκόνη αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να αποφεύγονται δραστηριότητες όπως μια βόλτα με ποδήλατο, τρέξιμο κ.λπ., ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν ήδη αναπνευστικά προβλήματα», τονίζει ο κ. Κάλλος.

Κόκκινο χιόνι
 «Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει ενταθεί ελαφρά, αλλά όχι δραματικά», εξηγεί ο Μ. Πετράκης. «Εάν επαληθευτούν τα σενάρια για την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της ερημοποίησης, τότε θα έχουμε περισσότερη σκόνη όλο και πιο συχνά». Η έρημος Σαχάρα είναι μία από τις κυριότερες πηγές σκόνης στη Γη, παράγοντας περίπου 20 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Παράλληλα, το «μέτωπο» της ερήμου αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 80-100 χιλιόμετρα. Η σκόνη διασχίζει τη Μεσόγειο και μεταφέρεται στην Ευρώπη, προκαλώντας υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται τα κράτη του Νότου, συχνά όμως το φαινόμενο επεκτείνεται και σε βορειότερες περιοχές, όπως η Αγγλία και η Φινλανδία. «Το χιόνι στα σημεία αυτά γίνεται κόκκινο», λέει ο Γ. Κάλλος.

Εφημερίδα : Realnews Κυριακή 21-03-2010

http://www.realnews.gr/

Εαρινή Ισημερία

20 Μαρτίου 2008,  09:45 πμ
  Με την ευκαιρία της Εαρινής Ισημερίας την Πέμπτη, 20 Μαρτίου, 2008 o Διευθυντής του Πλανηταρίου κ. Διονύσης Π. Σιμόπουλος μας εξηγεί το φαινόμενο των Ισημεριών και των Ηλιοστασίων.

 Ισημερίες και Ηλιοστάσια
 Ο υπολογισμός του Έτους των 365,25 ημερών έγινε από την αρχαιότητα με την παρατήρηση της επίδρασης που έχει πάνω στην Γη η περιφορά της γύρω από τον Ήλιο, η επίδραση δηλαδή του κύκλου των εποχών!
 Είναι η επαναλαμβανόμενη παρέλαση της Άνοιξης, του Καλοκαιριού, του Φθινοπώρου και του Χειμώνα!
 Αν και η επανάληψη των εποχών βασίζεται στην κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο, εμείς δεν αισθανόμαστε την κίνηση αυτή. Τη βλέπουμε όμως να αντικαθρεφτίζεται στον ουρανό όπου, παρόλο που ο Ήλιος είναι ακίνητος, εμάς μας φαίνεται ότι κινείται, από τη Δύση προς την Ανατολή, λόγω ακριβώς της κίνησης της Γης πάνω στην τροχιά της.
 Κάθε μέρα η Γη βρίσκεται σε διαφορετική θέση από αυτήν που βρισκόταν την προηγουμένη. Έτσι από κάθε νέα θέση αντικρίζουμε τον Ήλιο από διαφορετική γωνία. Επειδή λοιπόν εμείς βλέπουμε τον Ήλιο από διαφορετική γωνία κάθε μέρα, μας φαίνεται ότι ο Ήλιος βρίσκεται μπροστά από διαφορετικά άστρα.
 Έτσι κάθε φορά που η Γη συμπληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο, μας φαίνεται ότι ήταν ο Ήλιος αυτός που συμπλήρωσε έναν κύκλο γύρω από τη Γη, πάνω στην εκλειπτική. Η εκλειπτική δηλαδή δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απεικόνιση, ή η προέκταση πάνω στην ουράνια σφαίρα, της γήινης τροχιάς γύρω από τον Ήλιο.
 Αν παρατηρήσουμε την εκλειπτική και τη συγκρίνουμε με τον ουράνιο ισημερινό (την προέκταση δηλαδή του ισημερινού της Γης και την αποτύπωσή του πάνω στον ουράνιο θόλο) θα δούμε ότι οι δύο αυτοί κύκλοι δε συμπίπτουν, αλλά αντίθετα τέμνονται, σχηματίζοντας γωνία ίση με 23 μοίρες και 27 πρώτα λεπτά, λόγω της κλίσης που έχει ο άξονας της Γης σε σχέση με το επίπεδο που σχηματίζει η εκλειπτική.
 Η γωνία αυτή ονομάζεται "λόξωση της εκλειπτικής", και τα δύο σημεία στα οποία τέμνονται οι δύο κύκλοι ονομάζονται "ισημερινά σημεία".
 Στο πρώτο σημείο ο ουράνιος ισημερινός τέμνει την εκλειπτική εκεί όπου ο Ήλιος βρίσκεται στις 20-21 Μαρτίου. Το σημείο αυτό ονομάζεται εαρινό ισημερινό σημείο, και από την ημέρα αυτή αρχίζει η Άνοιξη.
 Εκ διαμέτρου αντίθετα η τομή γίνεται όταν ο Ήλιος βρίσκεται στις 22-23 Σεπτεμβρίου. Το σημείο αυτό ονομάζεται φθινοπωρινό ισημερινό σημείο, και από την ημέρα αυτή αρχίζει το Φθινόπωρο. Και στις δύο αυτές ημέρες, η νύχτα είναι ίση με την ημέρα, δηλαδή επί 12 ώρες ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα και επί 12 ώρες βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα, έχουμε δηλαδή ίση-μέρα: ισημερία.
 Από το εαρινό ισημερινό σημείο και μετά, ο Ήλιος φαίνεται να σκαρφαλώνει όλο και πιο πάνω στο βόρειο ημισφαίριο του ουρανού. Οι μέρες μεγαλώνουν, οι νύχτες μικραίνουν και ο καιρός γίνεται όλο και πιο θερμός.
 Περίπου τρεις μήνες αργότερα, στις 22 Ιουνίου, ο Ήλιος φτάνει στο βορειότερο σημείο της εκλειπτικής από το οποίο θα αρχίσει πλέον να κατέρχεται, «τρεπόμενος» και πάλι προς τον ισημερινό. Το σημείο αυτό, στις 22 Ιουνίου, ονομάζεται θερινό τροπικό σημείο ή απλά θερινή τροπή, επειδή ο Ήλιος τρέπεται και πάλι προς τον ισημερινό, και από την ημέρα αυτή αρχίζει το καλοκαίρι.
 Επειδή μάλιστα για μερικές ημέρες πριν και μετά τη θερινή τροπή ο ήλιος φαίνεται να αργοστέκεται πάνω στην εκλειπτική σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει, το θερινό τροπικό σημείο ονομάζεται επίσης και θερινό ηλιοστάσιο.
 Μετά τη θερινή τροπή, ο Ήλιος συνεχίζει να κατεβαίνει προς το Νότο, και στις 23 Σεπτεμβρίου φτάνει στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο, οπότε, όπως και στο εαρινό ισημερινό σημείο, έχουμε ίση μέρα και νύχτα: ισημερία.
 Αλλά η κάθοδος του Ήλιου συνεχίζεται, μέχρις ότου, στις 22 Δεκεμβρίου, φτάνει στο νοτιότερο σημείο της τροχιάς του που ονομάζεται χειμερινό τροπικό σημείο, ή απλά χειμερινή τροπή ή χειμερινό ηλιοστάσιο.
 Από την ημέρα αυτή αρχίζει ο Χειμώνας. Αλλά από κει κι έπειτα ο Ήλιος σταματάει να κατέρχεται και ξαναρχίζει και πάλι να σκαρφαλώνει, κάθε μέρα όλο και πιο ψηλά.
 Φυσικά σήμερα εμείς γνωρίζουμε ότι αιτία των εποχών του έτους είναι η κλίση των 23 1/2 μοιρών που έχει ο άξονας της Γης σε σχέση με το επίπεδο της τροχιάς της γύρω από τον Ήλιο.
 Πράγμα που αντικαθρεφτίζεται όπως είπαμε στον ουράνιο θόλο, με αποτέλεσμα η εκλειπτική να τέμνει τον ουράνιο ισημερινό με την ίδια γωνία των περίπου 23 1/2 μοιρών. Έτσι στη διάρκεια του Χειμώνα, οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν πάνω στο βόρειο ημισφαίριο της Γης με πλάγιο τρόπο, ενώ συμβαίνει το αντίθετο στο νότιο ημισφαίριο οπότε εκεί έχουν Καλοκαίρι.
 Στη διάρκεια της Άνοιξης ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ισημερινό της Γης, οπότε και τα δύο ημισφαίρια παίρνουν με τον ίδιο τρόπο της ζωογόνες ακτίνες του Ήλιου.
 Στη διάρκεια του Καλοκαιριού ο Ήλιος ευνοεί το βόρειο ημισφαίριο, οι ακτίνες του πέφτουν πάνω μας περισσότερο κάθετα, και ενώ εμείς έχουμε Καλοκαίρι, στο νότιο ημισφαίριο έχουν Χειμώνα.
 Τέλος, το Φθινόπωρο, ο Ήλιος βρίσκεται και πάλι πάνω από το γήινο ισημερινό, με ισομερή κατανομή της θερμότητας και στα δύο ημισφαίρια.
 Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι η περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο, και η κλίση των 23 1/2 μοιρών του άξονά της, είναι η αιτία της κυκλικής εναλλαγής των εποχών.
 Οι εποχικές αυτές αλλαγές είχαν για τους αρχαίους τεράστια σημασία, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την εμφάνιση της γεωργίας πριν από 10.000 περίπου χρόνια. Γι' αυτό, και επειδή η σπορά, η συγκομιδή και οι άλλες γεωργικές ασχολίες εξαρτιόταν από τις αλλαγές των εποχών, η διάρκεια ενός ηλιακού έτους έπρεπε να μετρηθεί επακριβώς.
 Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο που ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός, μια που γι' αυτούς ο Ήλιος ήταν ο δημιουργός των εποχών του έτους και του κύκλου των φαινομένων και των εναλλαγών που σχετίζονται με αυτές: από τη σπορά ως τη βλάστηση και από την ανθοφορία ως τη συγκομιδή.
 Οι Αιγύπτιοι τον ονόμασαν Ρα, Ατόν, ή Όσιρη, οι Βαβυλώνιοι τον αποκαλούσαν Σαμάχ, Βάαλ, Μαρδούκ ή Νεργκάλ, οι Ινδοί Βράχμα και Βισνού και οι Πέρσες Μίθρα. Για τους αρχαίους Έλληνες, κατά περιστάσεις, ήταν ο Δίας ή ο Πλούτων, ο Βάκχος, ο Διόνυσος, ή ο Φοίβος Απόλλων.
 Ανεξάρτητα όμως από την ονομασία που του δόθηκε, όλοι ανεξαιρέτως οι λαοί καθιέρωσαν προς τιμή του Ήλιου, περίφημες και πολλές γιορτές, ιδιαίτερα στις περιόδους των εναλλαγών από τη μια εποχή στην άλλη.
 Οι μεγαλύτερες από τις γιορτές αυτές γίνονταν σε όλες τις χώρες και τις φυλές στην εποχή του χειμερινού ηλιοστάσιου, στις 25 Δεκεμβρίου. Ήταν η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, και όχι αδικαιολόγητα.
 Γιατί όσο ο χειμώνας πλησίαζε και ο Ήλιος του μεσημεριού φαινόταν όλο και πιο χαμηλά στον ορίζοντα, τόσο και οι μέρες μίκραιναν και το κρύο αύξανε.
 Ήταν η σκληρή εποχή για τον άνθρωπο με τις πολύ μικρές ημέρες και τις ατέλειωτες νύχτες. Οι φροντίδες πολλαπλασιάζονταν, οι ανησυχίες αυξάνονταν και ένα αόριστο συναίσθημα φόβου καταλάμβανε τον αρχαίο άνθρωπο με τα ανύπαρκτα σχεδόν αμυντικά του μέσα και τις περιορισμένες πηγές διατροφής.
Γι' αυτό αναπέμπονταν προσευχές και ιερές παρακλήσεις, ανάβονταν φωτιές και προσφέρονταν θυσίες προς το θεό Ήλιο για να μη χαθεί οριστικά από τον ορίζοντα.
 Και πράγματι: μετά από μικρό δισταγμό ο θεός….ενέδιδε! Στο κατώτατο σημείο του, στον αστερισμό του Αιγόκερου, στις πύλες του Ήλιου όπως τον ονόμαζαν οι Χαλδαίοι, "άλλαζε" απόφαση, άρχιζε να σκαρφαλώνει και πάλι προς τα πάνω, και οι μέρες μεγάλωναν. Μια νέα τάξη πραγμάτων θα έμπαινε και πάλι, ωραία όπως και στα προηγούμενα χρόνια, οπότε η Γη θα ανθοφορούσε ξανά χάρη στις ζωογόνες ακτίνες του Ήλιου.
Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο το γεγονός ότι οι αρχαίοι λαοί γιόρταζαν ιδιαίτερα τις μέρες αυτές του χειμερινού ηλιοστασίου. Και αυτή την παράδοση των αρχαίων λαών συνέχισαν οι Έλληνες με τα Κρόνια, και ιδιαίτερα οι Ρωμαίοι με τα Σατουρνάλια και τα Βρουμάλια και την κεντρική γιορτή της 25ης Δεκεμβρίου "Dies Natalis Invicti", δηλαδή την "Ημέρα της Γέννησης του Αήττητου θεού Ήλιου".
Τις χειμωνιάτικες μέρες η φαινόμενη ημερήσια τροχιά του Ήλιου στον ουρανό βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα.
 Οι μέρες είναι μικρές και οι νύχτες μεγάλες. Την άνοιξη ο Ήλιος ακολουθεί ψηλότερη τροχιά, και οι μέρες είναι ίσες σχεδόν με τις νύχτες.
 Το καλοκαίρι ο Ήλιος φτάνει στο ψηλότερο σημείο της βόρειας φαινόμενης τροχιάς του: οι μέρες είναι μεγάλες και οι νύχτες μικρές. Το φθινόπωρο, τέλος, η τροχιά του Ήλιου αρχίζει να ξανακατεβαίνει προς τον ορίζοντα όλο και πιο πολύ, με ίσες μέρες και νύχτες. Και ο κύκλος των εποχών τελειώνει με τον Ήλιο και πάλι στο χειμερινό ηλιοστάσιο.

Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Αγώνες τένις Junior

Έγινε σήμερα στις Σέρρες το 2ο διασυλλογικό τουρνουά τένις junior ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Αγώνες Τένις Βετεράνων

Έγινε σήμερα στις Σέρρες το 1ο τουρνουά τένις Βετεράνων αθλητών.
Συμμετείχαν 27 παλαίμαχοι με ηλικία από 27 χρονών και πάνω.
Οι αγώνες άρχισαν το Σάββατο 13 Μαρτίου και ολοκληρώθηκαν Κυριακή 14 Μαρτίου στις εννιά μμ
με το τελικό μεταξύ του Ασπριάδη Αλέξανδρου από τον Σ.Α.Σερρών και του Παπάζογλου από τον Σ.Α. Ορεστιάδας. Νικητής αναδείχτηκε ο Ασπριάδης Αλέξανδρος με σκόρ 6-3, 6-3.



Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Ο Πέτρος και η Μαρία

 Ο Πέτρος και η Μαρία ζουν μαζί με τα 11 παιδιά τους.
Κάποια από αυτά είναι από τον προηγούμενο γάμο του Πέτρου και κάποια από τον προηγούμενο γάμο της Μαρίας.
Ο καθένας τους συνδέεται άμεσα με 9 από τα παιδιά αυτά.
Πόσα παιδιά απέκτησαν μαζί;

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Το Καλό και το Κακό

 Ένα βράδυ ένας γέρος (Ινδιάνος) της φυλής Τσερόκι, μίλησε στον εγγονό του για τη μάχη που γίνεται μέσα στην ψυχή των ανθρώπων. Είπε: "Γιέ μου, η μάχη γίνεται μεταξύ δυο 'λύκων' που υπάρχουν μέσα σε όλους μας.
Ο ένας είναι το Κακό. - Είναι ο θυμός, η ζήλια, η θλίψη, η απογοήτευση, η απληστία, η.... αλαζονεία, η αυτολύπηση, η ενοχή, η προσβολή, η κατωτερότητα, τα ψέματα, η ματαιοδοξία, η υπεροψία, και το εγώ.
Ο άλλος είναι το Καλό. - Είναι η χαρά, η ειρήνη, η αγάπη, η ελπίδα, η ηρεμία, η ταπεινοφροσύνη, η ευγένεια, η φιλανθρωπία, η συμπόνια, η γενναιοδωρία, ! η αλήθεια, η ευσπλαχνία και η πίστη στο Θεό."

Ο εγγονός το σκέφτηκε για ένα λεπτό και μετά ρώτησε τον παππού του:
"Ποιος λύκος νικάει;"
Ο γέρος Ινδιάνος Τσερόκι απάντησε απλά ...
"Αυτός που ταΐζεις."

Αναρτήθηκε από Κατερίνα Ζηκούλη
Η Διαδρομή: 25-02-2010

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ

 Τα όρη βγάζουν πρόβατα
και το κρασί μπεκρήδες,
το σχολειό γραμματικούς,
και η Κρήτη μερακλήδες.

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Τα τρία μπιφτέκια

Κάποιος θέλει να ψήσει τρία μπιφτέκια σ' ένα μπάρμπεκιου που χωράει μόνο δύο.
Χρειάζονται 5 λεπτά για να ψηθεί η κάθε πλευρά του μπιφτεκιού, οπότε υπολογίζει πως χρειάζεται 10 λεπτά για να ψήσει τις δύο πλευρές των δύο πρώτων μπιφτεκιών και άλλα 10 για να ψήσει το τρίτο. Μήπως υπάρχει κανένας συντομότερος τρόπος;
Ένα πρωί στη λίμνη, ο σύζυγος επιστρέφει μετά από πολλές ώρες ψαρέματος και παίρνει έναν υπνάκο στο φορτηγάκι. Η σύζυγος, αν και δεν γνωρίζει τη λίμνη, αποφασίζει να πάει μια μικρή βόλτα με τη βάρκα του.
Χωρίς να απομακρυνθεί πολύ, διαλέγει ένα σημείο που της φαίνεται ωραίο, ρίχνει την άγκυρα και ξεκινάει να διαβάζει το βιβλίο της.
Μετά από λίγο έρχεται ένας αστυνομικός, σταματάει τη βάρκα του δίπλα στην δική της και της λέει :

"Καλημέρα κυρία. Τι κάνετε εδώ;
"Διαβάζω ένα βιβλίο", απαντάει "Δεν είναι εμφανές;"
"Είσαστε σε περιοχή που απαγορεύεται το ψάρεμα", την πληροφορεί.
Με συγχωρείτε κύριε αστυνόμε, του απαντάει, αλλά όπως βλέπετε δεν
ψαρεύω, αλλά διαβάζω ένα βιβλίο.
"Ναι, το βλέπω, αλλά είστε σε ψαράδικο σκάφος, οπότε έχετε όλον τον εξοπλισμό για να ξεκινήσετε οποιαδήποτε στιγμή.
Με συγχωρείτε, αλλά πρέπει να με ακολουθήσετε στην ακτή και να σας γράψω ένα πρόστιμο."
"Αν το κάνετε αυτό, θα πρέπει να σας μηνύσω για σεξουαλική παρενόχληση"
"Μα, δεν σας έχω αγγίξει, δεν σας έχω καν πλησιάσει τόσο κοντά για κάτι τέτοιο!"

Η γυναίκα απαντάει:"

Ναι, το βλέπω , αλλά έχετε όλο τον εξοπλισμό για να ξεκινήσετε οποιαδήποτε στιγμή."

"Καλή σας μέρα κυρία μου!" απαντάει ο αστυνομικός και φεύγει.

Αναρτήθηκε από Κατερίνα Ζηκούλη on Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2010

I-Diadromi

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Ο Μάρτης Μάρτης μίλησε



Στίχοι: Ηλίας Κατσούλης
Μουσική - Εκτέλεση: Παντελής Θαλασσινός

Ο Μάρτης Μάρτης μίλησε
και είπε πως θ' αργήσει
έχει ακόμα δυο βροχές
και μία να χιονίσει.

Ένα δεντράκι τ' άκουσε
και πήγε να λυγίσει
του είπα να 'χει υπομονή
το φόβο να νικήσει.

Ό,τι αργεί
κι ό,τι στη γη
είναι βαθιά κρυμμένο
πάλι στο φως θα βαφτιστεί
και θα 'ρθει ευλογημένο.

Ο Μάρτης χείλη έσκασε
στον ήλιο να γελάσει
είπε θ' αργήσει μα θα 'ρθει
ο κόσμος να χαλάσει

θα βάλει τ' ανοιξιάτικα
να ομορφύνει η πλάση,
στα μπλε και στα κατάλευκα
θα βγει να παρελάσει.