Σοβαρούς κινδύνούς για το αναπνευστικό σύστημα κρύβει η αφρικανική σκόνη που εμφανίζεται ολοένα και πιο συχνά στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας. οι συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα αυξάνονται σημαντικά, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα ανώτατα όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. «το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο την άνοιξη, όταν φυσούν νότιοι άνεμοι και η Σαχάρα υπερθερμαίνεται», εξηγεί ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργος Κάλλος.
Mικροσωματίδια
Έρευνα του τμήματος Φυσικής έδειξε ότι η μέση ετήσια συμβολή της σκόνης στις συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων PM10 ξεπερνά το 20% στις πόλεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχει φτάσει και το 60%. Το φαινόμενο γίνεται ιδιαίτερα ανησυχητικό στα αστικά κέντρα, όπου η ατμόσφαιρα είναι ήδη βεβαρημένη από την ανθρώπινη δραστηριότητα. «Πρόκειται ουσιαστικά για χώμα που περιέχει ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς, οργανικές και ανόργανες ουσίες, μέταλλα κ.ά.», σημειώνει ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών Μιχάλης Πετράκης. τα μικροσωματίδια, όταν εισπνέονται, «κολλούν» στους πνεύμονες και μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και μόνιμες βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα. «Η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη όταν δεν έχει βρέξει και η σκόνη αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να αποφεύγονται δραστηριότητες όπως μια βόλτα με ποδήλατο, τρέξιμο κ.λπ., ειδικά για όσους αντιμετωπίζουν ήδη αναπνευστικά προβλήματα», τονίζει ο κ. Κάλλος.
Κόκκινο χιόνι
«Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει ενταθεί ελαφρά, αλλά όχι δραματικά», εξηγεί ο Μ. Πετράκης. «Εάν επαληθευτούν τα σενάρια για την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της ερημοποίησης, τότε θα έχουμε περισσότερη σκόνη όλο και πιο συχνά». Η έρημος Σαχάρα είναι μία από τις κυριότερες πηγές σκόνης στη Γη, παράγοντας περίπου 20 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Παράλληλα, το «μέτωπο» της ερήμου αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 80-100 χιλιόμετρα. Η σκόνη διασχίζει τη Μεσόγειο και μεταφέρεται στην Ευρώπη, προκαλώντας υπερβάσεις των επιτρεπόμενων ορίων. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται τα κράτη του Νότου, συχνά όμως το φαινόμενο επεκτείνεται και σε βορειότερες περιοχές, όπως η Αγγλία και η Φινλανδία. «Το χιόνι στα σημεία αυτά γίνεται κόκκινο», λέει ο Γ. Κάλλος.
Εφημερίδα : Realnews Κυριακή 21-03-2010
http://www.realnews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου