Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ


Τι αλλάζει το 2012 για τους εκπαιδευτικούς
Ελάχιστοι θα είναι οι διορισμοί τη νέα σχολική χρονιά.
Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι περίπου 180.000 εκπαιδευτικοί της χώρας για θέματα που αφορούν στο εργασιακό καθεστώς τους, καθώς το 2012 φοβούνται ότι θα φέρει πολλές ανατροπές, ενώ σε απόγνωση βρίσκονται και όσοι περίμεναν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Δάσκαλοι και καθηγητές παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις φοβούνται την εργασιακή εφεδρεία ή την απόλυσή τους, τις αλλαγές στα μισθολογικά τους κλιμάκια, στην υγειονομική τους περίθαλψη, τις νέες συγχωνεύσεις των σχολείων τους, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν με τους διορισμούς και το νέο σύστημα των αποσπάσεων.
Σύμφωνα με τα νέα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, η διάταξη που προέβλεπε την υποχρεωτική τριετή παραμονή των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στην οργανική τους θέση θα καταργηθεί. Παραμένει η διετής παραμονή των υπολοίπων.
Και μέσα σε όλα αυτά είναι και οι χιλιάδες νέοι, που περιμένουν στην «ουρά» ελπίζοντας για μία θέση στα σχολεία, όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς όπως παραδέχθηκε προχθές και η υπουργός Παιδείας ούτε και τη νέα σχολική χρονιά θα γίνουν διορισμοί σε γυμνάσια, δημοτικά και λύκεια, παρά μόνο ελάχιστοι, όπως και το 2011. Σε ανάλογη κατάσταση είναι και όσοι ήλπιζαν ότι μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα γίνει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς, κάτι που πλέον έχει αποκλειστεί οριστικά. Συνοψίζοντας, οι εκπαιδευτικοί για το 2011 έχουν να περιμένουν τα εξής:


Διαγωνισμός ΑΣΕΠ -Διορισμοί

Για το 2012 ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει αποκλειστεί από την πολιτική ηγεσία της χώρας, προκαλώντας την αγανάκτηση χιλιάδων υποψηφίων, οι οποίοι περίμεναν με αγωνία τη διεξαγωγή του. Για την ώρα φαίνεται ότι θα γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ μόνο για εκπαιδευτικούς Ειδικής Αγωγής. Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας, φέτος (μέχρι τον Μάρτιο θα εκδοθεί η προκήρυξη) θα γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ για την ειδική αγωγή και οι οργανικές θέσεις στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που αφορούν την Ειδική Αγωγή θα αυξηθούν, ενώ θα υπάρξει αύξηση πιστώσεων και για τους αναπληρωτές Ειδικής Αγωγής.

Για τα ΚΕΔΔΥ υπάρχει πλαίσιο συνέχισης της λειτουργίας τους, που θα ανακοινωθεί σύντομα. Ο διαγωνισμός αφορά σε 300 θέσεις (282 δάσκαλοι και 18 νηπιαγωγοί) και οι διορισμοί θα γίνουν σε δύο φάσεις (δηλαδή οι πρώτοι θα διοριστούν την ερχόμενη σχολική χρονιά και οι υπόλοιποι το 2013). Σε αυτόν θα μπορούν να πάρουν μέρος οι απόφοιτοι των τμημάτων Ειδικής Αγωγής των Πανεπιστημίων Μακεδονίας και Θεσσαλίας.
Όσον αφορά τους διορισμούς της επόμενης χρονιάς, η εικόνα είναι θολή. Ακόμη και η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ανέτοιμη να δώσει αριθμό διορισμών για το σχολικό έτος 2012-13 και ανακοίνωσε μόνον ότι θα δημιουργηθεί κλάδος ΠΕ19 εκπαιδευτικών Πληροφορικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με δημιουργία οργανικών θέσεων. Οι εκπαιδευτικοί πάντως ήδη γνωρίζουν ότι οι διορισμοί που θα γίνουν θα είναι με το σταγονόμετρο, και έτσι χιλιάδες δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές θα βρεθούν και πάλι στη «λίστα αναμονής».


Πλεονάζων χρόνος σε βαθμό και Μ.Κ.
Όπως λένε οι εκπαιδευτικοί, ο μη υπολογισμός του πλεονάζοντος χρόνου για την κατάταξη των εκπαιδευτικών σε βαθμό και Μ.Κ. είναι ακόμη ένας κρίκος στην αλυσίδα των περικοπών και γι' αυτό ζητούν να λυθεί αμέσως το πρόβλημα και να μην υπάρξει περικοπή ούτε μίας ημέρας για τη βαθμολογική και τη μισθολογική κατάταξη. Σε αυτό το ζήτημα δεν έχουν λάβει απαντήσεις, καθώς η κυρία Διαμαντοπούλου περιορίστηκε να πει πως το θέμα έχει δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση σε όλο το Δημόσιο και ότι εξετάζονται λύσεις από τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών.


Κατάργηση της τριετούς παραμονής για νεοδιόριστους
Σύμφωνα με τα νέα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, η διάταξη που προέβλεπε την υποχρεωτική τριετή παραμονή των νεοδιόριστων στην οργανική τους θέση θα καταργηθεί. Παραμένει η διετής παραμονή των υπολοίπων. Επίσης προβλέπεται να δοθούν κίνητρα παραμονής (μόρια) στην οργανική θέση πέραν της διετίας.
Μάλιστα όπως έχει πει και η ίδια η υπουργός, οι υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν τις προϋποθέσεις ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν εκπρόθεσμες αιτήσεις μετάθεσης φέτος. Δάσκαλοι και καθηγητές ζητούσαν να καταργηθεί η υποχρεωτική παραμονή για 3 χρόνια των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στην οργανική τους θέση, και για 2 χρόνια όλων των εκπαιδευτικών προκειμένου να έχουν δικαίωμα μετάθεσης, στη συγκεκριμένη μάλιστα οικονομική συγκυρία, που ο μισθός του πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού έχει μετατραπεί σε φιλοδώρημα (640€) και φαντάζει σαν μια βαθιά τιμωρητική διάταξη, η οποία έχει μοναδικό στόχο να δημιουργήσει προβλήματα και όχι να λύσει.


Μοριοδότηση αποσπάσεων

Βελτιώσεις θα γίνουν και στο σύστημα μοριοδότησης των αποσπάσεων, καθώς έχουν δημιουργηθεί δυσλειτουργίες κατά την πρώτη εφαρμογή, τις οποίες το υπουργείο Παιδείας παραδέχεται και ως εκ τούτου το θέμα θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις.



Χρηματοδότηση της εκπαίδευσης - Αποδοχές των εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν να περιμένουν φυσικά καμία βελτίωση όσον αφορά τη μισθολογική τους κατάσταση. Αντίθετα θα βρεθούν μπροστά σε νέες δυσάρεστες εκπλήξεις. Το ίδιο ισχύει και για τη συνολικότερη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, αφού, όπως παραδέχτηκε και η κυρία Διαμαντοπούλου, ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί από την κυβέρνηση είναι ο μικρότερος από τη μεταπολίτευση και μετά, κάτι που συμβαίνει αναλογικά και στον χώρο της Παιδείας.



Μετεκπαίδευση

Σύντομα θα ανακοινωθεί νομοθετική ρύθμιση για επιμόρφωση - μετεκπαίδευση που θα αφορά όλες τις ειδικότητες. Θα πραγματοποιείται σε όλα τα ΑΕΙ που σήμερα λειτουργούν Διδασκαλεία Μετεκπαίδευσης.

Η διάρκειά της θα είναι 3μηνη και 6μηνη εξ αποστάσεως και διά ζώσης, καθώς και ετήσια με εκπαιδευτική άδεια.


Συγχωνεύσεις
Η υπουργός έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε νέο κύκλο συγχωνεύσεων, αλλά θα εφαρμοστούν τα όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία για τις μεταβολές των σχολείων. Η εικόνα αυτή δεν είναι ξεκάθαρη και οι εκπαιδευτικοί φοβούνται ότι και τη νέα σχολική χρονιά θα γίνουν με διάφορους τρόπους «περικοπές» στις θέσεις εργασίας τους.

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: